Kanizsai Dorottya Gimnázium

A Nyílt napok és a Képzési vásár margójára

Minden iskola számára fontos, hogy megmutassa magát, hogy vonzóvá váljon, hogy az oda látogató szülők és diákok a jövő zálogát lássák benne. „Kinek a pap, kinek a papné!” Vagyis mindenkinek más felel meg. Nincs egyetemes jó és rossz! Mindenből lehet tanulni, és mindenkitől!

Milyen a jó iskola a 21. században?
Biztosan az a jó iskola, ahol a jól megválogatott gyerekközösséget sikeresen rákényszerítik, hogy megtanulja az előírt tananyagot, a biztos szülői háttér és magántanár-had segítségével? Ahol csak tanulás van és más semmi? Ahol a tanár nem tanít, csak számon kér és a diáktól egy áttörhetetlen fal választja el? Ahol a tananyagon kívül semmiről sem esik szó? Vagy éppen az, ahol a tananyag mellett az életet is tanítják? Ahol lehet hibázni, mert ez az emberi lét természetes velejárója? Ahol azt a diákot is próbálják segíteni, aki nem a középiskolában futja a legjobb formáját, hanem éppen később, az életben, amikor is nem átall visszajönni, hogy elmondja, köszöni az útmutatást, a tanítást?

Van-e olyan iskola, amelyik tökéletes, amelyikről nem mondtak még rosszat? És van-e ilyen tanár? Kinek a pap, kinek a papné! Mindenkinek olyanok az iskolás évei, amilyenné teszi azokat! A középiskola 4-5 éve meghatározó! De nem feltétlenül amiatt, hogy megtanulunk-e mindent, ami a könyvekben van. Sokkal inkább az emberi kapcsolatok miatt. Nem mindegy, kik között töltjük ezt az időszakot! Nem mindegy hogyan alakul a világképünk, hogy szárnyakat kapunk, vagy gúzsba kötnek, hogy panaszkodni, vagy élni tanítanak bennünket!

A Kanizsai mindig is gyerekközpontú iskola volt.
Diákjainknak arca és lelke van. Nincs közöttük két egyforma! Terelgetjük őket és igyekszünk átadni mindent, amit tudunk, amit a saját bőrünkön megtapasztaltunk. Ahányan vagyunk, annyiféle módon! Nincs jó és rossz! Ami ma rossznak tűnik, holnap talán az lesz a legjobb! Nem vagyunk tökéletesek! Szerencsére! Nem vagyunk egyformák! De egyet akarunk! Azt, hogy tíz év múlva azt halljuk: Szerettünk ide járni!

A Kanizsai emberarcú iskola, nagyszerű eredményekkel! Továbbra is erős a nyelvi képzésünk. Az angol két tanítási nyelvű tagozat beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, de aki végigcsinálja, rengeteget nyer. Tavaly végzett diákjaink egybehangzó véleménye, hogy máshol nem szerezhettek volna ilyen szintű nyelvtudást. Mára kikristályosodott a rendszer, minden csavar és fogaskerék a helyére került, nincsenek vakfoltok.

Aki ennyire nem szeretne belemélyedni az angolba, annak ott van a C osztály, ahol igény esetén az angol mellett a németet is emelt óraszámban lehet tanulni. Apropó német! Újra kezdik felismerni, hogy ez a nyelv is fontos! Aki később Ausztriában vagy Németországban szeretne tanulni, vagy dolgozni, az hiába beszél remekül angolul! A B osztályba várjuk a német iránt érdeklődőket, illetve azokat, akik a történelem rejtelmeit kutatják szívesen. Mindkét terület logikus gondolkodásra tanít, ami később sem lesz hátrány!

Ha még mindig nincs meg az igazi, akkor ott van az A osztály az emelt óraszámú angollal és informatikával! A jó minőségű „hardware”- rel és „software”-rel! Minden együtt van ahhoz, hogy magas szintű ismeretekre tegyenek szert a diákok úgy, hogy közben egy nagyszerű közösségben élik hétköznapjaikat, és ha végül mégis más területet választanak, ott is sikerrel vehetik fel a harcot a más gimnáziumokból érkezőkkel, mert a többi tantárgyból is megfelelő ismeretanyaggal rendelkeznek.

Még mindig hiányzik valami a palettáról? Nem hallottak még az országos elismertségnek örvendő laborunkról? A természettudományok iránt érdeklődők is megtalálják nálunk számításukat. Kiváló szakembereink várják a kémia, fizika és biológia megszállottjait.

Nálunk a sportról sem kell lemondani! Iskolai sportkörünk remek eredményekkel rendelkezik, de támogatjuk az egyesületben sportolókat is. Ugyanezt mondhatjuk el a művészetek képviselőiről, legyen az fotó, írás, rajz, ének, vagy éppen tánc! Egy nagy tálat kínálunk, ki-ki kedvére szemelgethet belőle.

Az viszont igaz: Aki nem nyúl a tálba, az üres marokkal távozik!

Látogassanak meg minket a Képzési vásáron és az iskolai nyílt napok alkalmával és tegyék fel kérdéseiket! Készséggel állunk rendelkezésükre!
 
2016.11.03. Lovassné Vass Enikő

 

Szülői információk

Eseménynaptár

Hasznos linkek