Kanizsai Dorottya Gimnázium

Érettségi 2017 - első nap

Ami sokáig olyan távolinak tűnt, ma elérkezett, megkezdődtek az idei érettségi vizsgák gimnáziumunkban.
Az első napon, mint mindig, a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgára került sor.

Az idei érettségi, 2015 óta először, különleges, hisz változások történtek az egyes tantárgyak vizsgáinak lebonyolításában, úgy is mondhatjuk, nehezítették az érettségi megszerzését. De talán csak korszerűbbé tették. A vizsgaidőszak zárultával visszatérünk majd erre a kérdésre.

A magyar nyelv és irodalom vizsga egy új feladattal bővült, hisz a diákoknak az első részben egy szövegalkotási feladatot is meg kellett oldaniuk. Szerencsére választhattak, hogy egy gyakorlati szöveget, ez esetben egy motivációs levelet, írnak, vagy pedig egy rövid érvelést. 

Az első részre kiszabott 90 perc nem mindig bizonyult elegendőnek. A második részben műelemzést kellett írni, nem lehetett tehát elmenekülni az irodalmi ismeretek számonkérése elől úgy, hogy az érvelő fogalmazást választjuk.

A diákok jókedvűen hagyták el az épületet, így remélhetjük, hogy minden rendben ment.
LVE

 
Az érettségi kezdetén mindenki izgatottan várta a feladatlapok kiosztását, hiszen ez a nap volt az első, amikor számot kellett adnunk az eddigi tanulmányaink során megszerzett tudásról. Miután kézbevettük a feladatsort, a társaság egy kicsit megkönnyebbülhetett, Petőfi volt a szövegértés témája. Az érvelés a humorról szólt, aki ezt választotta elég jól járhatott vele. A motivációs levéllel sem lehetett sok gond, ha valaki elsajátította, hogy milyen is a levél felépítése.

A második részben Kosztolányi novella és összehasonlító elemzés között lehetett választani. Sokan számítottak rá, hogy megjelenik József Attila, de Radnótin többen meglepődtek. Megoldhatóak voltak a feladatok, a szövegértés lehetett egy kicsit talán csalóka.

Nem számítottam rá, hogy három mindenki által ismert író műve szerepel a második részben! Számomra személyes kedvenc Radnóti „Nem tudhatom” című verse, tehát egyértelmű volt, hogy azt választom. Kicsit megnyugodtam, hogy lement az első nap. Jónak érzem a dolgozatomat, és fontos is hogy jó legyen, hiszen nekem a német mellett a magyar a fő irány.

 
2017.05.08. Kudler Szilvia 12. B

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek