Kanizsai Dorottya Gimnázium

Egyetemen jártunk

Szeptemberben egy nagyszerű lehetőségre hívták fel a figyelmünket biológia órán. A NYME  által vezetett tanfolyam a „A klíma- és energiavédelem feladatai COP21 után” címet viseli. A foglalkozás kéthetente van az egyetemen és minden alkalommal, más-más témákkal foglalkozunk. Az elmúlt pár hónapban nagyon sok hasznos dolgot tanultunk.

A legérdekesebb témák számomra eddig:
•   A fosszilis energiahordozók hatása a környezetre
•   Üvegház hatású gázok hatásai
•   A klímamodellek alkalmazása (borászat, vízgazdálkodás,
    mezőgazdaság, erdészet)
•   Nukleáris energia szerepe az energiatermelésben (Paks)
•   A szennyvíztisztítási technológiák, jelentősége, környezeti hatásai
•   A klímakonferenciák története, a közeljövő gyakorlati feladatai
•   A meteorológia és a klíma természettudományi alapjai voltak.

Az előadások során megismerhetünk előadókat, akik a saját hivatásukban kiemelkedőek, többek között Palocz-Andresen Mihály, Mika János, Farsang Ágota és Kordos László. Mindezek mellet Skribanek Anna tanárnő, aki a pályázat sikeres lefutásáért felelős, és akinek a munkáját ezúton is szeretném, megköszöni.

Az előadás sorozatok során jártunk Pakson és a szombathelyi szennyvíztelepen. Ebben a pár hónapban nagyon sok élménnyel és tudással gazdagodtunk. Számomra a laborfoglalkozás volt a legérdekesebb és a legtanulságosabb. Ezen a foglalkozáson az egyetem (NYME) laborjában vizsgáltunk növényeket és különböző módokon néztük meg miként alkalmazkodnak a környezetükhöz.

Az előadások 2017 áprilisáig tartanak és a következő 2017. március 16. 15:00 órakor lesz (C épület 302 terem). Témakör: a biohajtóanyagokkal, bioüzemanyagokkal kapcsolatos ismeretek bemutatása. Előadó Szalay Dóra, aki környezetmérnök és e témából készíti doktori munkáját.
 
Az előadók sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a továbbiakban!
 
2017.03.15. Vörös Júlia 11.A

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek