Kanizsai Dorottya Gimnázium

A KDG csapata nyerte a Csodák Palotája egyik díját

2016. március 13.
Ez a nap nem csak arról híres, hogy az idei PI-day előestéje volt, hanem ezen a napon kaptunk meghívást a nyíregyházi Országos Fizikatanári Ankéton a MOBILIS KÍSÉRLETBAZÁR című rendezvényére, melynek idei helyszíne Győr lesz.

A Kísérletbazár a régió legnagyobb tudománynépszerűsítő közönségrendezvénye, amelyet a Mobilis – együttműködve az Autopro.hu autóipari üzleti szakportállal – az idei évben a TechTogether Junior Győr c. regionális pályaorientációs versennyel egy időben és azonos helyszínen rendez meg, ezzel egy pályaorientációs csúcsrendezvény jön létre.

(A videó a tavalyi rendezvényt mutatja be.)

 
2016. március 14.
Elkezdődött a tervezés. A téma adott volt: Fizika a cirkuszban. Azt tudtuk, hogy a Kísérletbazárra kísérleteket kell vinni (naná!), de csak a jelentkezési lap kitöltésekor láttuk meg, hogy lehetőség van színpadra is lépni. A cirkusz témája pedig porondra termett…
Már „csak” a kis színdarab forgatókönyvét kellett megírni:
 
KÍSÉRLETEZŐ DIÁK: A „porondon” trombitál, speciális papírtrombitával
TANÁR: Az elefántok szélsőségesen mély hangokat is képesek érzékelni, valamint infrahangokat is tudnak kibocsátani, így kommunikálnak a csorda távoli tagjaival.A zivatarok nagyon erős infrahangokat keltenek, amelyeket az elefántok észlelhetnek. Talán cirkuszi elefántok is előre jelzik, ha jön a vihar…
KÍSÉRLETEZŐ DIÁK: PAPÍRCSÍKOT AD A NÉZŐKNEK
Tarts magad elé egy kb 20 cm hosszú, félbehajtott papírcsíkot, amelynek a végeiből derékszögben kb. 1 cm-t vissza kell hajtani. Tartsd a szádhoz és erősen fújj bele! Hallod? Mintha elefántcsorda közeledne! ...”

2016. április 4.
A rendező „szereposztói díványán” végre eldőlt, hogy a 9. kny osztályból Takács Viki lesz a cirkuszrajongó néző; Szabó Lili egy olyan diák, aki fizikusként látogat el a cirkuszba, Schubert Hanga játssza azt a diákot, aki előtt nyitva áll mind akár a fizikusi, akár az artista pálya!

A tanár szerepét Sinkó Andrea kapta. Ügyelő, kellékes és a rendező asszisztense: Horváthné Szőke Gyöngyi tanárnő.


2016. április 11.
Megkezdődött a próbahét. Ez egy színházban 6 hétnyi próbát jelent, nekünk egy hét jutott…
 

2016. április 15.
A KANIZSAI Dorottya Gimnázium és az NAGY Lajos Gimnázium diákjai, tanárai egy kisbusszal megérkeztek Győrbe.  A biztonsági őr benézett a buszba és megkérdezte: a NAGYKANIZSAI gimnázium csapata ez…?

Ezután elfoglaltuk a helyünket, kidekoráltuk és berendeztük a standunkat és elkezdődött a mustra. A mi színes képeink, tablóink és fizikai játékaink – amelyek a cirkuszi produkciók fizikáját modellezték főleg a kisebb, népes számú gyereksereget vonzották.
 
Itt Győrben ez a nap a természettudományokról szólt reggeltől estig. A Kísérletbazár a régió legnagyobb tudománynépszerűsítő közönségrendezvénye. 30 iskola standján, a színpadon és a MOBILIS épületében láthattak az érdeklődők folyamatos kísérleti bemutatókat. A nap végén a MOBILIS demonstrátorai szárazjég használatára épülő látványos kísérletekkel szórakoztatták a közönséget.

Az esemény díjátadással zárult: a KDG csapata a Csodák Palotája képviselői által odaítélt díjak egyikét hozta el!
 
Csak bíztatni tudjuk diákokat, hogy aki teheti, látogasson el a tudományt népszerűsítő show-kra! Nézőként is nagy élményen a részvétel, de azért kiállítóként benne lenni a forgatagban, az az igazi!

Köszönet a minket támogató KLIKnek, akik jóvoltából kényelmesen utazhatott a város két gimnáziumának csapata és biztonságban megérkezhettek a kísérleti eszközeink is!

 
2016. április 16.
Elkezdődött a tervezés: mivel is veszünk részt a 2017-es győri Kísérletbazáron…?

 
Sinkó Andrea

 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek