Kanizsai Dorottya Gimnázium

Operakaland 2017 tavaszán: Bánk bán

Ebben az évben is folytatódott a nagysikerű OperaKaland-KultúrKaland programsorozat. Az operaelőadás megtekintése mellett a résztvevők számára továbbra is nyitva állnak a közgyűjtemények kapui, hogy a diákok komplett kirándulás keretében életre szóló élményekkel gazdagodhassanak. A 2017-es tavaszi előadás nemzeti nagyoperánk, Erkel Ferenc Bánk bánja.
A KDG 9. k osztálya május 4-én utazott Budapestre a matiné előadásra.
 
„A Bánk bán a magyar dráma- és operairodalom legfontosabb darabja. Történet a magyar nép elnyomásáról, szenvedéséről, melyet Katona József kínzó őszinteséggel, Erkel Ferenc pedig szívig, csontig hatoló zenével mesél el. Egy magyar nagyúrnak mind hivatását, mind magánéletét közvetlenül befolyásolja a kontroll nélküli, idegen hatalom. Cselekednie kell. De elég-e egyetlen ember ahhoz, hogy a népnek igazságot szerezzen, és egy ártatlan család tragédiája vajon változtathat-e a magyarok nehéz sorsán?”

A parádés szereposztásban láttuk a darabot: 

II. Endre : Kovács István
Gertrúd : Lukács Gyöngyi
Ottó : Boncsér Gergely
Bánk bán: László Boldizsár
Melinda : Rőser Orsolya Hajnalka
Petúr : Kelemen Zoltán
Tiborc: Busa Tamás
Biberach: Geiger Lajos
karmester: Medveczky Ádám
 
„A gótikus csúcsívekben záródó árkádsor (díszlet: Csikós Csaba) híven játszik rá erre a korra, amelyhez a második felvonásban egy oszlopok által tartott, kékes fénnyel átvilágított rózsaablak csatlakozik. Ez a színpadkép a harmadik felvonásra gigantikus oszlopokra és egy általuk határolt, üres térre csupaszodik, amelynek centrumában hatalmas feszület áll. Mindez a monumentalitás a korra utaló jelzésnél sokkal nagyobb mértékben mutatja, hogy a történések sorozata csupán középkori történelmünk egy darabjáról szól.” (A darabba a mellékelt ppt képein és a válogatott opera-részleteken át lehet betekinteni.)
 
Miért éppen Bánk bán? – próbáltunk választ találni a kérdésre a Petőfi Irodalmi Múzeumban.  Az egykori Károlyi – palotában berendezett Petőfi kiállítás szolgált helyszínül az általunk választott múzeumi foglalkozásnak.

A prospektus ezt ígérte:
„… A foglalkozás során a diákok megismerkednek az etnikailag homogén nemzetállam kialakulásának körülményeivel, a nemzeti színházak kulturális, politikai szerepével… Kitekintünk a Bánk bán dramaturgiai sajátosságaira, illetve kortárs olvasati-újraírási lehetőségeire is (például: Nagy András: Bánk bán graffiti).

A foglalkozás során a diákok a fenti színház- és drámatörténeti ismereteket, illetve kultúrtörténeti vonatkozásaikat saját kreativitásukra, illetve csoportos kooperációra építő játékok segítségével interiorizálják…”

S hogy mit kaptak ebből a diákok? Akit érdekel, kérdezze meg a 9. k osztály diákjait… !
 
U.I.: A jól sikerült foglalkozás végén az osztályt az Irodalmi Múzeum munkatársa meghívta az osztályt a május idusán nyíló Arany – emlékkiállításra .
 
2017.05.09. Sinkó Andrea
Fotók: A Magyar Állami Operaház képei és Sinkó Andrea

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek