Kanizsai Dorottya Gimnázium

Magyar Holokauszt Emlékév - 2014, Emléktábla avatás 2014. december 17-én

magyarországi Holokauszt 70-ik évfordulója alkalmából a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium és a gimnázium Baráti Köre Holokauszt megemlékezést szervez és emléktáblát állít az iskolából 1944-ben Auschwitzba deportált tanárok és tanulók tiszteletére.

Az iskola 18 diákját és két tanárát rakták fel 1944-ben az Auschwitz felé tartó vonatra. Az elhurcoltak között volt Szemző Magda, alma materünk tanára is, akiről a Híres szombathelyi nők című sorozat következő kötete szól, amelyet a táblaavatót követően az Iseumban mutatnak be a nagyközönségnek.

A húsz főből összesen öten jöttek haza, a tanárnő és négy diák. Szemző Magda és későbbi tanítványa Goldmann Dénes Gabriella egy barakkba kerültek, együtt szenvedtek és együtt tértek vissza a haláltáborból.

Az emléktáblát 2014. december 17-én 16 órakor a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban Módos Tibor igazgató és Mentes Vilmos a Baráti Kör elnöke leplezi le.

Emlékező gondolatokat mond Goldmann Dénes Gabriella, Auschwitzból visszatért diák és Dr. Görög Sándor akadémikus, Szemző Magda unokaöccse, túlélő.

Az avatót követően a részt vevők közösen, gyertyafény mellett átsétálnak az Iseumba, a könyvbemutató helyszínére, ahol köszöntőt mondanak Dr Takátsné Dr. Tenki Mária tanácsnok asszony, a könyvsorozat életre hívója, Rettegi Attila, Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási és Szociális Bizottságának elnöke és dr. Görög Sándor akadémikus, egyetemi tanár.
A Szemző Magda életéről szóló könyvet bemutatja a szerző, Kelbert Krisztina történész. A könyvbemutató kezdete 17 óra.

A rendezvényeken közreműködnek a gimnázium diákjai.
Köszönjük az emléktábla megvalósítását segítő adományokat!

Programjainkra minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium
Kanizsai Dorottya Gimnázium Baráti Köre

 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek