Kanizsai Dorottya Gimnázium

Nemzetközi Cirkuszpedagógiai Konferencia 2018

Újsághír:
„Egy héten keresztül Budapestre figyel a világ!
2018. január 8-án, Magyarországon nyílik meg a modern kori cirkusz megszületésének 250. jubileumi éve.
… A nagyszabású nemzetközi seregszemle hét napja alatt a versenyprogram mellett számos kísérőrendezvényt tervezünk: filmvetítések, szakmai konferenciák, cirkuszpedagógiai programok, kiállítások kínálnak feledhetetlen cirkuszi élményt...”

 
A Vajdahunyadvárban 2018. január 12 - én megrendezett konferencián a vetítésekkel illusztrált előadások diáin, videó bejátszásain többször is feltűntek a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium egykori 9.K osztályának diákjai. Ők voltak ugyanis azok a diákok, akik tanáraikkal együtt nyertek a Fővárosi Nagycirkusz „Rendhagyó tanórák a cirkuszban” pályázatán, így a megtekintett előadás után a manézsban tanultak az egyensúlyozásról egy biológia, majd a súrlódásról egy fizika órán.
 
2018. január 12-én pénteken pedig többek között mi, az osztály tanárai (Kovacsics Bernadett és Sinkó Andrea) számolhattunk be a Cirkuszfesztiválon részt vevő cirkuszigazgatóknak, artistáknak, cirkuszi szakembereknek arról, hogy milyen könyvből (Fizika a cirkuszban), milyen módszerekkel (interaktív kiállítás, Cirkuszidő – kooperatív módszer), milyen helyszíneken (több Öveges labor, Csodák Palotája, cirkuszi porondok – FNC és MNC), milyen „tanársegédekkel” (nemzetközi nagydíjas artistaművészek), eddig hány diáknak (több, mint 2000) tartottunk cirkuszpedagógiai órát.
 
Előadásunk nagy sikert aratott, a nézők kipróbálták a bemutatott eszközöket, egyensúlyoztak a bohócfigurákkal, próbálták a nehezék nélküli papagájt is egy ujjon megtartani; trombitáltak, mint az elefánt és kézről kézre adták a részegszemüvegeket… Számos példa mutatja, hogy a cirkusszal nem csak szórakoztatni, hanem tanítani is lehet!
 
Ez nem csoda, hiszen az egész élet fizika, meg biológia, meg matematika, meg kémia, meg …
 
Vége… Kiürül a porond… Csak nézed, hiszen itt zajlott a varázslat. Pár perces műsorszámok talán több évi gyakorlás után! Igen, ezt kellene megtanulni még, ezt a kitartást, ezt az elszántságot! Nem elég vakmerőnek lenni, itt minden óramű pontossággal működik napról napra.

Sokszor úgy tűnt, ezen a helyen nincs is gravitáció… Hogy a fizika törvényei itt nem is érvényesek!-        Hát a mechanika törvényei ma este is színre léptek! Én már holnap újra nézném! És te? – zökkent ki a gondolataidból a tanárnőd.

Persze, persze, te is megnéznéd, ez nem kérdés! De azért ezt nem árulod el, csak sokat sejtetően mosolyogsz.
Ám ha nagyon őszinte akarsz lenni, akkor azért el kell ismerned, hogy itt valóban majdnem minden műsorszámban volt egy kis fizika! S legközelebb már nem csak ámulni, de a magyarázatai alapján bizonyos dolgokat érteni is fogsz!
Sőt végre megvilágosodott számodra a tehetetlenség törvénye! A múltkori dolgozatnál ez még nem ment kristálytisztán!
- Tanárnő kérem, - szólsz búcsúzóul - ebbe a kitartó figyelésbe egészen bele is fáradtam! Ezért a munkáért nem jár egy fizika ötös?”
(Részlet Sinkó Andrea: Fizika a cirkuszban című könyvéből)
 
   
 
„It’s over…  The stage has is deserted… You just take it all in magic just happened here.
Only a few minute - long acts after several years of practice! Yes, this endurance and determination  you still  It is not enough to be rekless, here works everything
as accurate as a clockwork does. And get It often seems that there is no gravity in this place, that the laws of physic do not apply!
-"Well, the laws of mechanics were certainly on stage tonight! I would watch it again tomorrow!
And you?" – you hear your teacher.
Of course, you would, there’s no question! But you don’t admit this,
you just smile at her.
But if you want to be really honest, then you have to confess, that there was  a
 little physics in every act.
And the next time you come you will not only wonder, but you will understand cretain things based on an that had once been explained.
For example the law of helplessness, which wasn' crystal clear for the last test, has finally been illuminoted for you!
„Theacher, please" – you say goodbye – "this presistent observation was exhausing.
So can I get a 5 five in physics?”
 

 
2018. január 14. Sinkó Andrea

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek