Kanizsai Dorottya Gimnázium

Máramarosszigeten jártak a KDG diákjai - Határtalanul program

A Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium Diákja a Határtalanul programnak köszöszönhetően Máramarosszigetre (Sighetu Marmatiei) az egykori Máramaros vármegye székhelyére látogattak a Leöwey Klára Elméleti Líceum vendégeként 2017 májusában, amely egykor Magyarország faiparának és sóiparának központja volt.

A következő sorokban egy diákok által egymással készített riportot olvashatnak a kirándulásról. laugh
 Mi tetszett az erdélyi utazásban neked?

Nekem a legjobban a gyönyörű tájak tetszettek. Csodás helyeken jártunk, sok új embert ismertünk meg és rengeteg új barátot szereztünk. Szerintem ezért volt jó ez a kirándulás.

Igazából nekem az egész erdélyi kirándulást tetszett ugyanis, egy egész életre szóló élmény volt, amit bármikor szívesen idézek majd vissza.

Nekem az egész utazás tetszett. Az egész utat élveztem, érdekes, vicces emberekkel találkoztam, akikkel most is tartom a kapcsolatot. A táj lenyűgöző volt még a buszból is.Mi volt számodra a legjobb pillanat/élmény?

A legjobb élményem a körülbelül 20 km-es túra volt fel a Kakastaréjra.

Számomra a legjobb pillanat a Kakastaréjra való túra volt. Elképesztő tájakat láthattunk a kb. 20km-es túra során.

Ez egy nagyon jó kérdés. Számomra az egész egy kaland volt, minden percét élveztem. Nagyon tetszett mikor megmásztuk a Kakastaréjt, ami kb.: 1300 méter magas volt. De élveztem a tanár diák meccset is, igaz hogy a diákok kikaptak, de az nem számít.  Sikerült-e megismerkedni új dolgokkal, emberekkel?

Úgy gondolom, hogy ilyen szempontból is sikeres volt a kirándulás ugyanis rengeteg kint élő magyart ismerhettünk meg és azt is láttuk, hogy milyen körülmények között élnek kint. Rengeteg új barátot szereztünk.

Sok érdekes emberrel találkoztam, akik nagyon viccesek, jó velük beszélgetni és sok közös tulajdonságuk van velem. Szívesen találkoznék még velük, akár Erdélyben akár Szombathelyen is. Sok jó barátot szereztem a kirándulás során és nem csak erdélyiekkel, hanem évfolyamtársaimmal is.Hogy tetszett a szállás és a környezet?

A szállás minden igényt kielégített. A tájak valami elképesztőek voltak. Ugyanis az egész világon csak néhány helyen vannak ilyen tájak.

Szerintem jó volt a szállás, nem volt probléma, ha késő estig fenn voltunk, nem zavartunk senkit sem. Csak mi voltunk a szálláson. A táj a sok heggyel és dombbal lenyűgöző volt. Az ember nem minden nap járhat ilyen csodás helyeken, ahol ennyire érintetlen még a táj. Minden napszakban elvarázsolt engem a táj szépsége. Az az egyetlen probléma, hogy a képek nem adják vissza azt, amit mi saját szemmel láttunk, de a lelki szemünk előtt mindig jelen van és lesz.Hogy kerültetek oda, mi szerint válogatták ki a szerencsés utazókat?

Az iskola részt vesz egy Határtalanul programban, ami annyit takar, hogy egy hétig mi utazunk ki egy volt magyar területre és ismerkedünk meg az ottani diákokkal, kultúrával majd egy-két héttel később ők jönnek vissza hozzánk. Az osztályfőnökünk válogatta ki a szerencsés utazókat. Aszerint, hogy ki mennyit tett az iskolaért.Milyen programokban vettetek részt?

Azt kell hogy mondjam a programokból nem volt hiány. Szerintem sikerült megtalálni a programokra szánt idő és a szabadidő közti egyensúly. Rengeteg volt a látnivaló és örülök, hogy ennyi programban vehettünk részt.

Az első nap főleg az utazással telt el, de megnéztük szatmárnémeti főterét és a tűztornyot. Ezután Aknasughatagon elfoglaltuk a szállást. Másnap találkoztunk az erdélyiekkel Máramarosszigeten. Ők elmondták a város és az iskola történetét és ezután közösen bejártuk a várost pl.: a református templomot, a főteret. Ezeken kívül megmásztuk a Kakastaréjt, megtekintettük a nagybányai ásvány múzeumot, és szabad foglalkozások is voltak. Szerintem mindegyik program nagyon jó volt, megismerhettük az igazi Erdélyt és lakóit. A határon túli magyarokat.

 
2017. május 16. Flóra és Benedek


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek