Kanizsai Dorottya Gimnázium

Kárpátaljai látogatásunk elérte célját

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, gimnáziumunk tanári kara 2016. júliusában, a „Határtalanul!” pályázati program keretében emlékezetes látogatást tett Kárpátalján. Körutazásunk, bár kulturális elemekkel is kiegészült, elsősorban jótékonysági célt szolgált. Ellátogattunk Szolyvára, ahol felkerestük a második világháború végén, 1944 novemberében létesített, egykori gyűjtőtábor áldozatainak, a “málenykij robot” elszenvedőinek, illetve tágabb értelemben a sztálini terror áldozatainak tiszteletére létrehozott emlékparkot, amelynek fenntartását pénzadománnyal támogattuk.

Jártunk Taracközben is, ahol a hadisírok mellé 50 tő téli fagyalt ültettünk, melynek beszerzését a kiutazó kollégák finanszírozták. Utazásunk fő célja azonban a Huszti Magyar Tanítási Nyelvű Általános Iskola meglátogatása volt. Jó hangulatú, élménydús délelőttöt varázsoltunk az iskola udvarán az ottani kollégák és kisdiákok számára.

Bográcsgulyást főztünk, fociztunk, sorversenyeket játszottunk, és amire nagyon büszkék vagyunk: egy kisbusznyi tárgyadományt (ruhák, könyvek, játékok, sportszerek) is magunkkal vittünk, a KDG diákjai és tanárai jóvoltából, valamint nem kevesebb, mint 711.000 forintnyi készpénzt is, az iskola igazgatónője és tanárainak legnagyobb örömére!

Mindennek ezer helye volt.
Ahogy erről az iskola igazgatónője, Szokolokva Mária, a héten hírt adott, a készpénz is nagyon jól hasznosult. Jó minőségű táblákkal szereltek fel több tantermet, illetve számtalan sporteszközt sikerült beszerezniük.

Szervezőként is nagy öröm számomra, hogy legalább ennyit segíthettünk a Huszton erős szórványban élő magyarságnak.

 
2017.01.09. Lengyelné Molnár Mária
Fotó: Szokolokva Mária

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek