Kanizsai Dorottya Gimnázium

Határtalanul! program - Interjú a szervezőkkel

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, nemrég erdélyi diákok jártak a Kanizsaiban.
A látogatás két sikeres pályázat eredményeként jött létre, Nagy Tamás tanár úr és Lengyelné Molnár Mária tanárnő odaadó munkájának köszönhetően.
 
Most megkérdeztem őket a pályázat megírásának és megvalósításának körülményeiről.

  Mindenki tart egy kicsit az újdonságoktól. Hogy született meg az ötlet, hogy pályázzatok egy erdélyi kirándulásra a „Határtalanul” program keretében?  
  NT.: Pár éve hetedik osztályos fiúnk Szlovákiában járt iskolatársaival. Láttam, milyen változatos, izgalmas programot állítottak össze számukra és rögtön arra gondoltam, ezt nekem is meg kell próbálnom. Akkor még csak általános iskolák pályázhattak, azóta szerencsére a középiskolák is bekapcsolódhatnak a programba.

 
 
  Mikor és mivel kezdődött a szervezőmunka?  
  NT.: Múlt év márciusában jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázata. Először is kerestem egy utazási irodát, amelyik szervez hasonló utakat. Hamarosan rátaláltam a székesfehérvári „Csillagösvény” irodára, akikkel azóta is kapcsolatban állunk.

 
 
  Hogy került képbe Lengyelné Molnár Mária tanárnő?  
  NT.: Voltaképpen két pályázatot írtunk és mindkettő nyert. A tanárnő aktivitása köztudott. Hamar kiderült, ennyi feladat egy embernek túl sok, megkerestem, ő pedig azonnal igent mondott.

 
 
  Hogyan választottátok ki a partnerintézményeket?  
  NT.: A célpont adott volt, hisz tudtuk, mindenképp Erdélybe szeretnénk ellátogatni. A Csillagösvény Utazási Irodának megírtuk elképzeléseinket és ők ajánlották a két iskolát. Mindkettő remek választás volt.

 
 
  Mi történt, amikor már megvoltak a partnerek?  
  NT.: Az iskolák igazgatói partnerségi nyilatkozatot írtak alá és kezdődött a tervezés.

 
 
  Mikor kezdődött a konkrét szervezőmunka?  
  NT.: 2015. szeptemberében. Kialakítottuk az utazó csoportokat, négy osztályból összesen 80 diákot választottunk ki, akiket 8 pedagógus kísér.

 
 
  Milyen nehézségek merültek fel a szervezés folyamán?  
  LMM.: Az ottani programok összeállítása és koordinálása kezdetben problémát okozott, de sokat segített az utazási iroda és az ottani kollégák is. A pénzügyek kezelése pedig a KLIK feladata.

 
 
  A lebonyolítás első szakasza azóta már le is zárult. Hogy értékelitek?
Sikerült megvalósítani, amit elterveztetek?
 
  LMM.: A programok összeállítása nem volt könnyű feladat, hisz szinte percre pontosan meg kellett tervezni mindent, az étkezésektől kezdve, a transzferen keresztül egészen az esti szabadprogramokig. Szerencsére évek óta részt veszek tanulóinkkal az EUROWEEK találkozókon, ahol már sok hasznos tapasztalatot szereztem. Igyekeztünk minél többet belesűríteni ebbe a néhány napba, mert, ha az ember ennyit utazik, ne menjen haza üres puttonnyal! A sok munka gyümölcseként, amit elterveztünk, meg is valósult.

 
 
  Melyik program volt a legsikeresebb?  
  NT.: Nehéz választani, mert minden nagyon tetszett a vendégeknek. Rendkívül érdeklődőek voltak. Talán a táncház … bár, nem tudom.  
  LMM.: Szerintem a kedd esti buli! Az mindent vitt!

 
 
  Alakult ki kapcsolat a diákok között?  
  NT.: Nagyon sok tanuló vett részt aktívan a programokon: fotóztak, kísérték a csoportokat, süteményt sütöttek, takarítottak, pakoltak. Közben persze ismerkedtek.  
  LMM.: Több gyereknek alakultak ki kapcsolatai. Van olyan, aki azt fontolgatja, érettségi után Erdélyben tanul tovább.

 
 
  Hamarosan következik a második szakasz, az utazás.  
  NT.: Igen. Közeledik 2016. május 23. Már nagyon várjuk az utazást! Vendégeink szerint olyan magasra tettük a mércét, hogy egy-két dolgot addig még át kell szervezniük.

 
 
  Hogyan képzelitek a folytatást?  
  LMM.: 2017-ben a Kanizsai Dorottya Gimnázium szervezi meg a EUROWEEK-et, erre meghívtuk a sepsiszentgyörgyi csapatot. De szóba került egy esetleges cserediákprogram is.  
  NT.: Újra beadtunk egy pályázatot, meglátjuk, sikerül-e az ismétlés.

 
 
  Mit gondoltok a „Határtalanul” programról?  
  LMM.: Nagyszerű kezdeményezés! A diákok rengeteg olyan információhoz jutnak, amit máshogy nem tudnának megszerezni. Saját bőrükön tapasztalják meg az értékeket, az emberi oldalt, megértik a veszteség lényegét, amit az igazságtalan trianoni döntés okozott.  
  NT.: Megdöbbentő volt látnunk, milyen erős az erdélyi fiatalok magyarságtudata! Ápolják hagyományaikat, védik értékeiket és közben igyekeznek kiharcolni minden támogatást, hogy ezt továbbra is megtehessék.

 
 
  Köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok!  
 
Lovassné Vass Enikő
 
 
              

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek