Kanizsai Dorottya Gimnázium

Határtalanul! 2016 - Erdélyországban jártunk - Útinaplóink és élménybeszámolóink

"A „Határtalan program” keretében végre rajtunk volt a sor, hogy életre szóló élményeket szerezünk, a még ismeretlen, de mégis csodálatos, dimbes-dombos tájakon. Hogy ez megtörtént-e?

A válasz egyértelműen igen, vagy még annál is több. Lehet, hogy aki a következő írásokat elolvassa, nem fogja annyira átérezni, hogy mi miket éltünk ott át, lehet, hogy csak egy szokványos kirándulásnak tudja be, pedig ezt nem lehet annak tekinteni."
Katavics Fruzsina 11.B
 
Sepsiszentgyörgyön jártunk   Csíkszeredába látogattunk
Csejtei Klaudia, Rácsik Patrícia 11.K
Fárasztó, hosszú út ellenére nagyon jól éreztük magunk! Köszönjük a kedves, barátságos vendéglátást! Élmény volt megismerni az ottani mindennapokat, látni milyen jól őrzik a hagyományokat.
Legszebb élményünk a Szent Anna-tó és Brassó meglátogatása volt. Sok embert volt szerencsénk megismerni, akikkel új barátságokat kötöttünk. smiley 
Szívesen megismételnénk ezt az utat!!!
 
A teljes beszámoló

 
  Laura
Az erdélyi kirándulás óriási élmény volt számomra, igazán szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehettem ennek a programnak, és véleményem szerint így van ezzel mindenki más is, aki részt vett rajta.
Hosszú buszút után értük el célunkat, Csíkrákost, a kis falucskát Csíkszeredától nem messze ahol elfoglaltuk a szállásunkat majd egy kis alvás után, izgatottan vágtunk bele a ránk váró programokba.

A teljes beszámoló
Pajor Adél és Hajdu Levente
Május 23-án éjjel indultunk útnak a történelmi Magyarországba. Az első célpontunk Kolozsvár volt, egy magyar anyanyelvű idegenvezető fogadott minket, és megmutatta a ma már nem többségben magyar lakta város szívét és lelkét. Ahogy minden állomáson itt is a mosdók felkutatása volt az első lépés, majd megnéztük a fontosabb nevezetességeket, köztük a Mátyás templomot is. Kolozsvár után Segesvár következett volna, de sajnos késében voltunk, ezért ki kellett hagyni a programból.

A teljes beszámoló

 
  Sági Nikoletta
Első napunk tartott talán a legtovább.  15-16 órát töltöttünk utazással. Mindenki izgatottan szállt le a buszról Kolozsváron, megcsodáltuk Mátyás király szobrát, körülnéztünk a városban. Székelyudvarhelyen már mindenki hullafáradtan vándorolt a városban és a szabad program pihenésből állt. Este 10-11 fele érkeztünk Csíkrákosra, a szálláshelyünkre és a finom vacsora után alig vártuk, hogy lepihenhessünk.

A teljes beszámoló
Mentes Laura és Tóth Cintia
Végre elérkezett a sokunk által várva várt nap, mikor elindultunk Erdély felé. Hétfőn a hajnali órákban indultunk. Hosszú utunk 900 km-es volt. Első megállónk Kolozsvár volt, ahol idegenvezetőnk útmutatásával körbejártunk a várost, és megtekintettünk néhány látnivalót. Mátyás király szobrát és szülőházát, illetve a Szent Imre templomot. Innen egyenes út vezetett Sepsiszentgyörgyre, ahol az iskola igazgatója, Lőfi Gellért fogadott minket.

A teljes beszámoló

 
  Ismeretlen szerző
Iskolánk diákjainak egy csoportja,  2016 májusában, a Határtalanul program keretében ellátogathatott Erdélybe, azon belül is Székelyföldre, Csíkszeredába.  Az időjárás ellenére, nagyon jól telt a hét, élmény dús programokkal fogadtak minket. Szervezésre, szállásra és az ételre egy szavunk sem lehetett,  remekül működött minden. A hétvégére rengeteg tapasztalattal térhettünk haza, és új barátságot kötöttek, amelyet az interneten próbálunk ápolni a legközelebbi találkozásig.

A teljes beszámoló
Farkas Vanessa , Horváth Szimonetta
Kora hajnalban elindultunk erdélyi útunkra.12 óra utazás után megérkeztünk Kolozsvárra, ahol városnézésen vettünk részt.
Majd este 8 órakor elfoglaltuk szállásunkat a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Internátusában.
Másnap reggel a 2 iskola igazgatóinak beszédét fúvóskvintett kísérte.
 
A teljes beszámoló
 
  Katavics Fruzsina
A „Határtalan program” keretében végre rajtunk volt a sor, hogy életre szóló élményeket szerezünk, a még ismeretlen, de mégis csodálatos, dimbes-dombos tájakon.
Hogy ez megtörtént-e?
A válasz egyértelműen igen, vagy még annál is több. Lehet, hogy aki ezt elolvassa, nem fogja annyira átérezni, hogy mi miket éltünk ott át, lehet, hogy csak egy szokványos kirándulásnak tudja be, pedig ezt nem lehet annak.

A teljes beszámoló
 
Ujvári Bence, Hajdu Levente
Május 23-a, hétfőn kezdődött utazásunk az iskola főbejárata elől. Szerencsére az oda utat éjjel tettünk meg, ezért mindenki ki tudta pihenni magát.
Első állomásunk Kolozsvár volt, ahol többek között megnéztük Mátyás király szülőházát és két gyönyörű középkori templomot, illetve Fadrusz János remekművét, a Fő téren álló Mátyás király szobrát is.
Estére érkeztünk meg Sepsiszentgyörgyre, ahol már meleg vacsorával vártak minket a Líceum Kollégiumában.

A teljes beszámoló

 
  Niki, Lídi
Május 23-án egy hétfői hajnalon gyülekeztünk a Kanizsai Dorottya Gimnázium előtt, készen egy élményekben gazdag, felejthetetlen hétre. Fél egykor indultunk busszal. Rendkívül hosszú út várt ránk, Szombathely-Csíkszereda nem kis távolság. Éjjel utazni kicsit fárasztó volt, de egyben izgalmas is, bár nem sikerült rendesen kipihenni magunkat.
 
Az első nagyobb megálló Kolozsvár volt, ahol többek között megtekintettük a főtéren lévő Mátyás szobrot, és megnéztünk két gyönyörű templomot.

A teljes beszámoló
Szerdahelyi Richárd és Palotás Vivien
Fél egyet ütött az óra mikor a Mercedes busz Zolival és Lacival elindult. Mindenki nagyon izgatott és kicsit rémült volt. Körülbelül 9 és fél óra múlva leszálltunk első erdélyi megállópontunkon, Kolozsvárott. Az időjárás mellettünk volt, és napsütéssel kísérte rövid városnézésünket.
Érkezésünk a háromszéki Sepsiszentgyörgybe kis késéssel 20:04 órára esett. A kollégium, vagy ahogy ők mondják az intri otthonos volt.

A teljes beszámoló
 
  Papp Virág – Börzsönyi Dóra
Május 23-án, hajnalban indult el a buszunk iskolánk, a Kanizsai Dorottya Gimnázium elől. Mindenki nagyon fáradt volt, a szerencsésebbek aludni is tudtak útközben, nekem sajnos maradt az ablakon kibámulás. Vagyis nem is annyira sajnos. Rettentő sokáig buszoztunk, de mikor átértünk Romániába, egyből izgatottak lettünk, és figyeltük azt a sok zöldet és hegyet és ismeretlen várost, amik mellett, és amiken keresztülhajtottunk.

A teljes beszámoló
 
Gyurácz Domonkos és Senviczki Ákos
Múlt héten részt vehettünk a Határtalanul c. pályázat keretében egy többnapos erdélyi osztálykiránduláson. Nagy öröm volt számunkra, hogy „bekukkinthattunk” az erdélyi magyarok életébe.
Első nap nagy izgalommal elindultunk Szombathelyről 19 órás utunkra, hogy ellátogassunk Sepsiszentgyörgyre és környékére. Hosszú utunkat egy kolozsvári városnézéssel szakítottuk meg, ami nagyon tetszett nekünk.

A teljes beszámoló

 
   
Kovács Virág, Sipos Luca
Miután 2016 márciusában a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium fogadta az erdélyi magyar diákokat, nekünk is adódott az a lehetőség, hogy május 23-án elinduljunk a Határtalanul program részekénk Sepsiszentgyörgyre. A 19 órás utazásunk alatt kisebb megállókat tettünk, szerencsénk volt megtekinteni Kolozsvárt és áthaladtunk Segesváron is. Mikor megérkeztünk, szállásunkat a Plugor Sándor Líceum kollégiumában foglalhattuk el, 4-6 fős szobában.

A teljes beszámoló

 
   
Pető Tímea (és Hiroko Yamamoto)
Szombathelyről korahajnalban indultunk a hosszú útra. Habár álmosak voltunk, az izgalom sokunkat nem hagyott aludni.
Reggel, még Magyarországon voltunk, Berettyóújfaluban pihentünk egy kicsit, reggeliztünk és kávét ittunk.
Kolozsváron egy kedves idegenvezető mutatta meg nekünk a látnivalókat, többek között Mátyás király szülőházát, a szobrát a főtéren és szép templomokat. Jártunk a temetőben is, ahol több országszerte ismert embert temettek.

A teljes beszámoló

 
   
Mayer Borbála, Mezősi Lúcia, Molnár Júlia
Május 22-én, fél egykor gördült ki a busz a Kanizsai Dorottya Gimnázium elől. Miután átutaztuk az éjszakát, másnap délelőtt, Kolozsvár volt az első megállónk. Felkerestük Mátyás király szülőházát, körbevezettek bennünket a templomban és még a Házsongárdi temetőbe is ellátogattunk. Itt megtekintettük többek közt Dsida Jenő sírját, aki az egyik kedvenc költőnk. Szép időnk volt, hét ágra sütött a Nap. Egy szóval minden jól alakult.

A teljes beszámoló
 
   
Greffer Felícia és Habda Boglárka
Indulás: Május 22-én éjjel fél egykor indultunk az iskolánk elől. Hosszú útunk volt, de nem tűnt soknak, mivel éjjel indultunk és aludtunk, csak a határnál ébredtünk meg.
Első nap: Kolozsvárra látogattunk el, ahol egy idegenvezető mutatta be a várost. Megnéztük a Mátyás templomot. A templom után egy temetőbe látogattunk el, ahol egy híres ember sírját néztük meg.

A teljes beszámoló

 
   
Horváth Anna Viktória
Eljött a várva várt éjfél, erre kellett kiérnünk az iskolánk elé, mindenki nagyon izgatottan várta melyik helyet tudja majd elfoglalni a buszon, és ekkor már biztos volt, Marcsi néni szavait idézve: „vár ránk egy laza 19 órás út”.
Első megállóhelyünk, Kolozsvár volt. „szép város Kolozsvár..” szól a nóta. Ami most tényleg elénk tárult. Nagyon szép tájak, templomok, szobrok tárultak elénk. Érdekes történetekkel, többet tudhattunk meg Mátyás az „igazságos”, szülőhelyéről, szobrairól.

A teljes beszámoló
 
   
Zsófi-Petra
22-én, hétfő hajnalban indultunk Erdélybe a gimnázium elől. Délelőtt érkeztünk Kolozsvárra, ahol megnéztük a Mátyás-templomot, Mátyás szobrát, valamint szülőházát. Ezután este 8 órakor érkeztünk meg Sepsiszentgyörgyre a Plugor  Sándor líceumba. Egy kellemes vacsora után kipakoltunk és a 19 órás buszozás után végre ágyban aludtunk.

A teljes beszámoló
 
   
Lidi - Piri - Fanny
Képes beszámoló

A teljes beszámoló
   

A kiránduláshoz kapcsolódó írásainkat és beszámolóinkat ide kattintva olvashatják el újra:
 
Határtalanul! 2016 - Csíkszeredában jártunk
Határtalanul! 2016 - Sepsiszentgyörgyön jártunk
Határtalanul! program - Ismerkedés Vas megyével
Határtalanul! program - Az első napok Szombathelyen
HATÁRTALANUL! program 2016
 
 
 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek