Kanizsai Dorottya Gimnázium

Euroweek 2017 - az első napok Szombathelyen

Hosszas előkészületek után szeptember 22-én, pénteken érkezett meg iskolánkhoz a Euroweek diáktalálkozón résztvevő 20 ország egy-egy delegációja. A vendéglátó családok izgatottan várták őket az iskolánál vagy éppen a vasútállomáson.

Csodálatos volt látni, hogy kitörő öröm kísérte az első találkozások pillanatait, mivel a gyerekek már nyár eleje óta kapcsolatban álltak egymással online felületeken. A szerencsésebbeknek (korábban érkezőknek) akár fél nap is rendelkezésre állt a további barátkozásra, az ismeretség elmélyítésére a hivatalos programok kezdete előtt, sokak azonban 23 óra után érkeztek, és csak egy kiadós alvásra vágytak.

Szombaton reggel vette kezdetét a hivatalos program. Reggel negyed kilenckor 40 izgatott magyar diák várakozott párosával a Savaria mozi előtt, kezükben az országok neveit jelző táblákkal. Ők voltak a különböző delegációk csoportvezetői, akiknek az a felelősségteljes feladat jutott, hogy egy héten keresztül segítsék és irányítsák a rájuk bízott 8 külföldi diákot és két tanárt. Az ő aktív részvételük nélkül nem lehetett volna megvalósítani a találkozót, amelynek végén minden küldöttség tanárai kiemelték mind a csoportvezetők, mind a vendéglátó családok európai szinten egyedülálló hozzáállását, lelkesedését, vendégszeretetét.

A gyülekezés után a vendégek elfoglalták a számukra kijelölt helyet a moziban, ahol már a névre szóló üdvözlő csomagok várták őket. A euroweekes póló, mappa, lufi, kitűző és program mellett a délutáni eseményekhez szükséges brossúra, térkép és toll valamint egy Szombathelyről szóló kiadvány is helyet kapott a euroweekes tornazsákban.

A megnyitó ünnepség műsorvezetői Papp Virág és Ujvári Bence voltak, akik az előző években már maguk is megtapasztalták a diáktalálkozók hangulatát, amikor iskolánkat/országunkat képviselték az Euroweek korábbi állomásain.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a rendezvényen részt vett dr. Solti Péter, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Elnöke, dr. Fodor István, a Szombathelyi Tankerület Igazgatója, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere, akik Módos Tibor Igazgató Úrral együtt köszöntötték Európa diákságának megjelent képviselőit. Dr. Solti Péter beszédében visszaköszöntek az idei Euroweek jelszavai, a tolerancia és elfogadás, és felhívta figyelmünket arra, hogy csak akkor fogunk a világban jó embereket látni, ha mi magunk is nyitott szívvel fordulunk embertársaink felé.

Ezután a diákok egy kis bepillantást nyerhettek a magyar kultúrába: előbb Pozsgai Laura, Kovács Kornél, Zölei Piroska Réka, Fehér Levente, Papp Borbála és Kövér Bence kápráztatta el a közönséget egy vasi néptánccsokorral, majd a KDG kórusa lépett színpadra.

A Tavaszi szél után a Bodzavirág csendült fel (szólót énekelt Jesztl Fanni), megidézve ezzel a méltán Oscar-díjat nyert Mindenki című filmet, amit aztán a közönség meg is tekinthetett. Az elfogódott hangulatot tovább fokozta, amikor a film befejezése után a kórus Baráth Boglárka, Gaján Petra, Manga Vivian, Jesztl Fanni, Mezősi Lúcia, Vígh Gergő és Szalkay Balázs szóló éneklésével a We are the World című dalt adta elő.

Az ünnepélyes megnyitó megkoronázásaként a delegációk zászlóikkal és az országnév-táblákkal felvonultak a Fő téren Szombathely Város Fúvószenekara vezetésével, így jutottak el az ebéd színhelyére.

Ebéd után a diákok egy városnéző kvízen vettek részt nyolc csoportban, ahol az egyes állomásokon magyar diákok várták őket feladatokkal, játékokkal. Ezzel párhuzamosan tanáraik egy vezetett városnézés keretében ismerkedhettek meg Szombathellyel.

Szombaton este került megrendezésre a nemzetközi büfé, ahol megismerkedhettünk egymás nemzeti ételeivel, specialitásaival. Természetesen a magyar konyha ínyencségei is megjelentek a magyar asztalon a segítőkész és lelkes magyar anyukák jóvoltából.

Így minden gyerek tele új ízzel, élménnyel és ismeretséggel zárta a napot, és készülhetett lélekben a másnapi programra.

Vasárnap reggel már-már megszokott látványra ébredhettek a mozi közelében lakók: ismét megjelent 40 diák, 20 országnév-táblával, majd később 200 angolul beszélő külföldivel a mozi előtt. A különbség csupán annyi volt, hogy ez alkalommal jelmezben vagy népviseletben érkeztek, hiszen vasárnap délelőtt került sor a színpadi produkciókra.

Sok színvonalas előadást láthattunk, mini színdarabtól kezdve néptáncbemutatón át egészen a dán iskolai élet mindennapjait bemutató kisfilmig, de volt olyan is, aki korábbi eurovíziós produkciókat idézett meg. Itt került bemutatásra az iskolánk két diákja, Czirók Dániel és Kovács Kristóf által készített kisfilm is, ami a Euroweek történetét idézte fel a diáktalálkozó 25. születésnapja alkalmából.

A délutánt a diákok és a tanárok is kirándulással töltötték. A diákok családi program során ismerkedhettek meg környékkel, sokan látogattak el Kőszegre és a Balatonra, a tanároknak pedig egy kellemes hangulatú kirándulást szerveztünk a magyar vidéki élet megismerésére. Így egy igazán tartalmas és értékes hétvége után vághattak neki a hétköznapoknak, amik a Euroweek idején nem is annyira hétköznapiak.

További fotókat találnak az eseményekről Galériánkban  !
 
 
2017. szeptember 29.
 
Szemes Ildikó

 
Az Euroweek 2017 Nemzetközi Diáktalálkozót támogatta:

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek