Kanizsai Dorottya Gimnázium

Euroweek 2017 - Páneurópai Piknik, Fertőd, Fertő tó, Búcsúbuli

A budapesti kirándulást követő napon szerdán már csendesebb programok várták a megfáradt diáksereget, elérkeztünk a Euroweek utolsó napjához. A buszok most is már reggel 7:00-kor indulásra készen várták, hogy az első célállomásra szállítsák az utasokat, amely nem volt más, mint a Páneurópai Piknik Emlékhely,  ahol az először jutott át nagy létszámú csoport sértetlenül a vasfüggönyön.
 

A páneurópai piknik, egy osztrák-magyar határ menti baráti találkozó gondolata a debreceni Mészáros Ferenc fejében fogant 1989 júniusában, a Habsburg Ottó debreceni előadását követő vacsorán. Az ötletet a helyi MDF elnöksége is támogatta, egyben javasolták, hogy abba vonják be a Martonvásáron szervezett "Sorsközösség Tábor" résztvevőit is. A páneurópai piknik a tábor augusztus 20-i programzáró rendezvénye lett volna Fertőrákoson, védnöknek Pozsgay Imrét és Habsburg Ottót kérték fel, s felvették a kapcsolatot a Soproni Ellenzéki Kerekasztallal. Az emblémát, a szögesdrótot átszakító fehér galambot Varga Ákos grafikus készítette, aki a plakátokat is ingyen szitázta és nyomtatta, a debreceniek vállalták a felhívás kinyomtatását 5 ezer példányban, továbbá a piknikes trikók előállítását.
 
A határok nélküli Európa mielőbbi létrejöttét, a közös európaiság kialakulását szorgalmazó augusztus 19-i találkozó alkalmából Ausztria és Magyarország is beleegyezett, hogy három órányi időtartamra szimbolikusan megnyissanak egy határátkelőt Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) és Sopronkőhida között. A szögesdrót szimbolikus átvágását a Páneurópai Unió főtitkára, Walburga Habsburg Douglas végezte, majd egy magyar küldöttség átment a határ osztrák oldalára. Itt jelképesen kaput nyitottak, majd a delegáció a szabad határon át osztrák polgárokkal együtt érkezett vissza a népünnepség színhelyére. Ezután hangzott el Habsburg Ottó, az Európai Parlament képviselője, a Páneurópai Unió elnöke és Pozsgay Imre államminiszter üzenete és a találkozót rendező Magyar Demokrata Fórum és Páneurópai Unió felhívása.
 
A rendezvény azért került be a világsajtóba, mert az ideiglenes határnyitást kihasználva több száz keletnémet állampolgár rohant át Ausztriába, hogy onnan a "másik" Németországba távozzon. A határőrök tanácstalanok voltak, mivel a határnyitás nem az NDK-sok kiengedésére szolgált, így sem azok megállítására, sem átengedésére nem kaptak utasítást. Végül a helyi parancsnok - a váratlan helyzetben nem kevés bátorsággal - megtiltotta az akkor még érvényben lévő fegyverhasználatot, s így a felszabadult ünneplés nem fordult tragédiába.
Kicsit csípős hideg fogadott bennünket az emlékhelyen, de mindenki érdeklődve tekintgetett, milyen helyre is érkeztünk. Egyre többen fedezték fel a tájékoztató táblákat és egyszerre csak szétszéledt a társaság nagy zöld területen. A közelben állomásozó osztrák határőrt az osztrák csoport tagjai nyugtatták meg, hogy nem érkezett egyszerre 250 migráns a határátkelő közelébe. laugh

Lassan hangolni kezdett az alkalmi kórus, hogy elénekelje az Euroweek himnuszát és a delegációk is kezdtek az emlékpart elején álló kopjafa köré gyűlni, hogy a magukkal hozott nemzeti színű szalagjaikat felkössék az 1989-es határnyitásnak emléket állító kopjafára.A kórus éneke és a szalagok felkötése megérintette a diákokat és több kísérő tanár szemébe is könny csillogott a felszínre kerülő emlékek kapcsán, hisz ők élő tanui annak a bizonyos kornak ....

A következő programponttól külön vált a társaság, az egyik csapat a fertőrákosi kikötőben hajóra szállt, hogy közelről ismerkedjen a Fertő tó élővilágával, míg a másik csapat Fertődre vette útját, hogy a felújított Esterházy-kastélyt tekintse meg.

Fertőendréden egy közös ebéden mindenki ismét együtt volt, majd a  csoportok helyet cseréltek.

A napból már csak egy, de rendkívül fontos program volt hátra, az esti Búcsúbuli a Mexxxben. Mindenki mozgósította az utolsó energiatartalékait és egy nagyon kellemes este vette kezdetét 18:00-tól 22 óráig. A tervezett afterparty sajnos technikai okok miatt elmaradt, de reméljük ez nem szegte kedvét a fiatalságnak.

Másnap reggel már hat és hét órakor különböző irányba indultak az ÉNYKK járművei, hogy a környező repterekre vigyék a delegációkat. 13:00-kor az utolsó busz is elindult és ezzel hivatalosan végetért a 2017-es Euroweek rendezvénysorozat !

Reméljük minden vendégünk nagyon jól érezte magát nálunk és örömmel mesél odahaza Magyarországról !

 
2017. október 02. Szabó Gábor


Az Euroweek 2017 Nemzetközi Diáktalálkozót támogatta:

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek