Kanizsai Dorottya Gimnázium

Erdély (Máramarossziget) szombathelyi szemmel - Határtalanul program

Erdély… Ha az emberek többsége meghallja ezt a szót, általában a trianoni szerződés, az elcsatolt területek és az ott élő magyar testvéreink jutnak az eszébe.

Idén, 2017. május 8-12-ig szerencsénk volt egy „jutalom kiránduláson” részt venni a Határtalanul program keretein belül. Nagy izgalommal készültünk az utazásra, hisz eddig általunk fel nem fedezett területet deríthettünk fel, ismerhettünk meg. Testvériskolánk a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum volt. Szállásunk Aknasugatagon volt.

Május 12-én reggel 5:30-kor elindultunk nagy felfedező utunkra. Miután átléptük a határt először Szatmárnémetiben álltunk meg, ahol sok látványosságot megnéztünk, többek között a „Láncos Templomot”, a Színházat és a Püspöki Palotát is. Este 7 óra körül foglaltuk el a szállásunkat, ahol 2-3 fős szobák voltak.

Második nap Máramarosszigetre, az iskolába mentünk, ahol köszöntöttek minket diákok és tanárok egyaránt. A köszöntőt követően felfedeztük Máramarosszigetet az ottani diákok kíséretével. Megnéztük a Kultúrpalotát, a Börtönmúzeumot, és a Falumúzeumot is. Ezután Szaploncára mentünk, a Vidám-temetőt tekintettük meg, ahol érdekes feliratú, kék fejfák fogadtak minket.
 


Harmadik nap Deszére mentünk megnézni a Világörökség részeként a Fatemplomot, ami fából volt, a szőnyegeket pedig ottani hegyi lakók készítették. Ezután Nagybányára mentünk, ahol megtekintettük az Ásványi Múzeumot is.

Utána Koltóra látogattunk el, ahol Petőfi és Szendrey Júlia a mézesheteket töltötték és ahol Petőfi legszebb versei keletkeztek. Ezt követően pihenésképp „fellibegtünk” a Bódi-tóhoz, és fentről megcsodálhattuk ezt a szép hegyvidékes tájat.
 

Negyedik napra 2 program volt szervezve. Délelőtt túráztunk a Kakastaréjra, ami remek lehetőség volt, hogy jobban összebarátkozzunk és az ottani diákokkal is megismerjük egymást. Délután a csapat nagy része városnézésre indult, kisebbik része pedig a fürdést választotta felfrissülés céljából. Ezek után az iskolához mentünk, ahol elbúcsúztunk az ottani diákoktól és tanároktól, de tudtuk, hogy egy hét múlva találkozni fogunk.

Ötödik nap még az időjárás is „sírt”, hogy eljöttünk, hisz egész végig esett az eső, de ez nem akadályozott minket abban, hogy Sárközújlakon még megnéztük a Református Templomot.

Útközben nagyon jó hangulat volt végig és jó kis csapatok alakultak ki. Pénteken este fél kilenc körül értünk haza. Mindenki fáradtan, de annál több élménnyel gazdagodva.

Az élményeket köszönjük kísérőinknek: Kissné Németh Eszternek, Vietorisz Györgyinek, Marika néninek és főleg Nagy Tamás tanár úrnak, aki ezt az egészet lehetővé tette nekünk. Valamint ottani idegenvezetőnknek Trifoi Izoldának is.
 

Az erdélyiek május 20-24-ig, szombattól szerdáig tartózkodtak nálunk Szombathelyen. Szombaton kicsit körbe sétáltak a Fő téren. Vasárnap több nevezetességet megnéztek Szombathelyen, este pedig a Kincsem című filmet vetítették le nekik a moziban.

Hétfőn az iskolában fogadtuk őket, majd a laborban kísérleteztek. Délután Kőszegre és Novákfalvára kísértük őket, ahol, ők is új ismeretekkel gazdagodtak. Este az iskolában „Táncház” volt, ahol magyar népdalokat és néptáncokat tanítottunk nekik, utána pedig buliztunk egy jót este tizenegyig.
 

Kedden az Őrségbe mentünk velük, ahol megnéztük a Nemzeti Parkot, majd a Bartha Portára is elmentünk tökmagolajat készíteni és kóstolni, valamint pálinkát és rétest kóstolni. Majd egy fazekasnőhöz is ellátogattunk, ahol lehetőség nyílt saját edényt készíteni. Szerdán a búcsúzásé volt a főszerep. Az iskolába jöttek, ahol jómagam is elbúcsúztattam őket és az ajándékok átadására is ekkor került sor. Ezt követően még a Fő téren sétáltunk egyet, visszakísértük őket a koleszig, majd búcsút vettünk egymástól.
 
 

A sors iróniája, hogy szintén elkezdett zuhogni az eső, szóval itt is „sírt” még az ég is. Ők is és mi is rengeteg élménnyel és új barátságokkal gazdagodtunk.

 
2017. május 30. Reznyák Dóra 11/C
 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek