Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tanári továbbképzés Balatonkenesén

2018. november 23. és 25. között a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium tanárainak egy csoportja egy izgalmas továbbképzésen vett részt Balatonkenesén. A téma ezúttal az első világháború centenáriumához kapcsolódva a következő volt: Új világ született- Az első világháború és a Párizs környéki békeszerződések tantárgyközi feldolgozásának lehetőségei. Nem csak a történelem szakosonak, hanem mindenkinek sok újat hozott a trianoni „békéről” szóló interaktív előadássorozat, fűszerezve a tanórákra (osztályfőnökire is) javasolt eszközökkel, módszerekkel.

Az első napon a kutatását itthon is végző, angliai egyetemen tanító szociológus, Frank Füredi vezette a foglalkozást, aki a monarchia korabeli élet sajátosságait elemezte.A történelem oktatásába könnyen bekapcsolhatók az ismert személyiségek érdekes történetei, tudtuk meg Keglevich Kristóftól, aki a Fazekas Gimnázium kémia-történelem szakos tanára. Az említett korban élők közül hallhattunk Szent-Györgyi Albertről és Krepuska Géza fülész orvosról, akinek egy angol páciense segítségével sikerült elérnie, hogy Somoskő és Somoskőújfalu, ahol birtokai feküdtek, ne kerüljön Csehszlovákiába. A páciens véletlenül éppen tagja volt a határok meghúzását végrehajtó nemzetközi bizottságnak.
 


Meleg Gábor, a Janikovszky Éva Oktatási Intézmény dráma pedagógia tanára, foglalkozásaival elhitette velünk, hogy ez a módszer hatékonyan alkalmazható az iskolai oktatásban. A mi csapatunk a háborúba menő magyar fiatalember (Jani) nagyapjának történetét játszotta el több szituációban is.

Maróti Zsolt Viktor, érdi történelemtanár pedig a digitális eszközök történelem órára való beemelését indítványozta. Más tantárgyak számára is használhatók az általa bemutatott tesztszerkesztők illetve honlapok.
 

A kurzus vizsgával zárult, amely egy óravázlat vagy ünnepségtervezet elkészítését foglalta magába. Ezt követően átvehettük az akkreditált 30 órás képzést tanúsító oklevelünket. A Telekom Hotel, ahogy már az előző 1956-ról szóló képzés alkalmával is, elkényeztetett bennünket szolgáltatásaival. A teljes panziós ellátás kalóriáit a wellness részlegen lehetett ledolgozni. A két és fél nap alatt így is ragadt ránk néhány „félkiló”.

A pályázaton való sikeres részvételért és a szervező munkáért köszönet Nagy Tamás tanár úrnak.

 
2018. december 09.
Molnár József Attila
Fényképek: Lovassné Vass Enikő és Sinkó Andrea


Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek