Kanizsai Dorottya Gimnázium

Igen! Ma is érdemes németet tanulni!

Iskolába vagy középiskolába megy a gyerek és dönteni kell, milyen idegen nyelvet tanuljon. Látszólag egyszerű a válasz: angolt! Ha azonban belegondolunk városunk földrajzi fekvésébe, mindjárt más megvilágítást kap a dolog. A globalizáció hozta magával azt is, hogy ennyire elterjedt az angol nyelv. Való igaz, angoltudás nélkül nehéz manapság boldogulni, de fordítva is igaz, ma már nagyon kevés, ha valaki csak angolul tud. Ha pedig a munkaerőpiacra gondolunk, láthatjuk, az emberek többsége nem Angliában vagy Amerikában akar dolgozni, hanem inkább Németországban, vagy Ausztriában, hisz onnan akár minden nap haza lehet jönni.
Közismert tény, hogy aki a nyelvtanulást a némettel kezdi, utána játszva megtanul angolul. Fordítva ez már nem igaz. A német logikus gondolkodásra tanít, a modern világban átvette a latin szerepét, megadja az alapot a többi nyelv elsajátításához.

De hangozzék el néhány autentikus vélemény arról, mennyire fontos és hasznos a némettudás!
 
Angol nyelvtanárként dolgozom már 20 éve. Imádom ezt a nyelvet!! DE! Mindkét fiam első nyelvként németet tanult, majd később persze angolt is. Mert így sokkal egyszerűbb, mint fordítva!!! Mindkettőjüknek van német nyelvvizsgája is!! Egyikük jelenleg is használja a német nyelvet, mert Svájcban dolgozik. Ennyi!
Zsuzsa 55
 
Talán tőlem a legmeglepőbb hozzászólást kapni ebben a témában, hiszen ha valaki, akkor én voltam a legnagyobb angol fan, akivel a tanárnő éveken keresztül próbálta megértetni, hogy igenis érdemes lenne megtanulnom németül. Habár angol nyelvterületen élek, mostanra ért meg bennem, hogy azzal, hogy nem figyeltem/tanultam, amikor ott volt rá minden lehetőségem, csakis magammal szúrtam ki. Hiába beszélek két idegen nyelvet folyékonyan, azért csak jobb lenne 3. Szóval jelenleg épp próbálom jóvátenni, amit akkor elmulasztottam. De erre pénzt és időt találni már lényegesen nehezebb... Szóval egy valami biztos: aki akkor elszúrja a lehetőséget, az később meg fogja bánni. Ez tény. Így az egyetlen ember, akivel kiszúr az csak saját maga.
Dóra 28

Teljesen egyetértek a tanárnővel. A legfőbb indokaim pedig a következők: Kiköltöztem Bécsbe és hiába beszélek kitűnő angolt, munkát nem kapnék még itt sem ha nem beszélnék németül. A németem még nem annyira jó és most már sajnálom, hogy nem fektettem bele több energiát a némettanulásba, mert most külön ki kell adnom pénzt arra, hogy a nyelvi készségeimet egy magasabb szintre tudjam jutatni. Szerintem igenis olyan órarend kéne, ahol a diákok tudnak tanulni egy adott nyelvet intenzíven és nem csak heti két órában. A német nyelvtanulás nagyon fontos a mai Európában. Persze az angol is kell, de nem szabad vaknak lennünk, ha azt nézzük, hogy hol élünk! És itt Európában a német legalább annyira fontos, ha elismert és jó munkahelyen szeretnél majd dolgozni, mint az angol. Minél több nyelvet beszélsz, annál jobb esélyeid vannak.
Balázs 21

Én a diákoknak címeznék egy kis szösszenetet. Nekem a német volt az első idegen nyelv, amivel annak idején 10 évesen megismerkedtem. Az angollal csak pár évvel később kezdtem el foglalkozni Az angol világnyelv, tévésorozatok, népszerű honlapok mind angol nyelven futnak. Azonban azt azért ne felejtsük el, hogy itt a nyugati határszélen nekünk van egy lehetőségünk. És ezt a lehetőséget csak akkor tudod kihasználni, ha beszélsz németül. Aztán azt még nem is említettem, hogy a mesterképzésben csak akkor kaphatsz diplomát, ha rendelkezel minimum két középfokú nyelvvizsgával. Ha pedig azt nézzük, hogy most van lehetőséged ingyen megtanulni még egy nyelvet, butaság nem kihasználni. Sosem tudhatod mikor lehet rá szükséged. Én újrakezdő lettem, így 25 évesen. Az egyetem alatt egy olyan cégnél dolgoztam, ahol az angol volt a munkanyelv, minden nap használtuk, meetingeken, a belső levelezésben. De végig zavart a tény, hogy van a kezemben egy nyelvvizsga, amit évekkel ezelőtt szereztem meg, de használni nem tudom. Megérteni megértem a németet, de az, hogy megszólaljak bizony már komoly erőfeszítést igényel. Úgy döntöttem, újra belevágok. Nyilván, nekem így már könnyebb, mintha teljesen a nulláról kezdeném, de higgyétek el, nem egyszerű. De sosem tudhatom, mikor lehet szükségem rá. Nem akarok lustaságból lemaradni egy jó lehetőségről!
Eszter 25

Amikor kéttannyelvű osztályba jelentkeztem, nem gondoltam, hogy a német nyelv ennyire háttérbe szorul az angol mellett. Most így közel az érettségihez sajnálom, hogy ez így alakult. A német logikus és tanulható. Nem mellesleg, sokan akarnak Bécsbe vagy Grazba egyetemre menni és ott persze az angolt megértik, de egy német nyelvű közösségben, német tanárokkal máshogy tekintenek arra, aki jól beszél németül. Munkavállalás szempontjából is a német lenne a célszerű, hiszen itt vagyunk a határ mellett és nem mindegy, hogy valaki kétszer vagy háromszor annyit keres, és ez csak azon múlik, hogy jól beszél németül vagy nem.
ZsZs 19

Én csak annyit tennék hozzá, hogy a továbbtanulás szempontjából sem egy elhanyagolható dolog szerintem, hogy valaki az angolon kívül egy másik nyelvet is megtanuljon. Egyrészt a nyelvvizsgáért járó többletpontok miatt, másrészt vannak olyan egyetemi szakok, amiknek elsősorban német szakirodalma van, mint például az én esetemben a gyógypedagógiának. És nem kicsit könnyíti meg a dolgomat, többek között most a szakdolgozatírás közben, hogy megtanultam németül.
Huba 23

Talán jó referencia es motiváció az én véleményem, egyenesen Berlinből, a TUI utazási irodából! :)
Már általános iskola óta tanulom a németet. Eleinte nem láttam át a nyelvtant, sokat szenvedtem a névelőkkel (még most is előfordul), s azt hittem, ez központi kérdés. De nem az! Majd a gimnáziumban összeállt a kép, miután elkezdtem vele komolyabban foglalkozni. Nyelvvizsga, előrehozott érettségi, majd gazdasági főiskola Ausztriában. Vért izzadtam, de sikeresen megszereztem egy európai szinten értékes végzettséget.
Magyarországon kapkodtak értem, főleg a nyelvtudásom miatt. Szinte azonnal kaptam jól fizető munkát Budapesten, mert a németül jól beszelőkből hiány van. Viszont én nem akartam itthon maradni. Sok emberrel találkoztam, akik nem latnak itthon, s hogy majd később jobban élhessenek, akár takarítani vagy pincérnek is kimennek külföldre. Én nem ezért tanultam és tapostam ki magamnak az utat, hanem mert álmaim vannak, amelyeket a némettudásommal, úgy gondolom, meg tudok valósítani. Németországban teljesen befogadtak, alig hiszik el, hogy probléma nélkül tudok velük kommunikálni, és egy idegen országban, Európa vezető turisztikai cégénél dolgozom. Úgy érzem, itt jó úton haladok, hogy megvalósítsam magam. És ehhez a német nyelvtudásom az útlevél. Az angol ma már nem plusz, hanem elvárás. TANULJATOK NYELVEKET! Ez a legjobb befektetés.

Anita 23

Magyarországon sok olyan cég létezik, ami eredetileg német cég, Pl.: Audi, Opel, Continental, LUK, Mercedes, Bosch, KnorrBremse, stb... Ezeknél a cégeknél a megfelelő képzettség mellett egy dolgot kérnek: nyelvtudást. A németekre sokszor igaz, hogy szeretik, ha a külföldi kollégák is beszélnek németül. Ezért is nagyon fontos a német! Az Audiban a magyar mérnökök egymás között németül e-maileznek, mivel a német vezetőség visszanézi a megbeszélteket. Az Opelnél bármikor megtörténhet, hogy osztrák vagy német kollégákkal kell tárgyalni. Sok dokumentum, eljárás csak németül és/vagy angolul készíthető el. Sok cégnek a beszállítói Németországból jönnek, azokkal is csak németül lehet e-mailezni. Egyes szakkönyvek/újságok kizárólag német nyelven érhetők el. Úgy hogy, aki szeretne a műszaki iparban dolgozni, annak mindkét nyelv (legalább középszintű) tudása ajánlott. Ez nagyon megkönnyíti az ember életét, sőt más jelentkezőkkel szemben előnyt is jelenthet.
Tamás 23

Félig bölcsész szakos egyetemistaként, félig leendő némettanárnt szerintem az előbbiek mellett azért is nagyon fontos a német nyelv, mert egyrészt a nyugati kultúra szellemi termékeinek talán legnagyobb része ezen a nyelven született (elsősorban a filozófiára és az irodalomra gondolok), másrészt pedig közös a történelmünk, hisz mindketten itt vannak úgymond a szomszédban. Erasmus-ra is talán Németországba és Ausztriába a legkönnyebb kijutni, amivel pedig olyan tapasztalatokra lehet szert tenni, amilyenekre máshogyan nem. A mai magyar nyelvvel kapcsolatban is egy csomó mindenre rávilágít a német (szerintem jobban, mint a finnugrisztika, de ez csak mellékes dolog), egy csomó kifejezést ugyanúgy használunk, és a jelentésképzésben is nagyon sok közös vonás van, valamint sokszor hasonló a kettő gondolkodásmódja. A német szép nyelv, mélységei vannak, főleg, ha irodalmat vagy filozófiát olvas az ember. Szerintem a német nyelvű média sokkal igényesebb a mienknél. Meg a jelen kulturális termelésük is, mind a zenében, mind a filmekben eléggé magas szintű. És Berlinből meg biztos a többi városból is csak tanulni lehet, és vagy nagyon szépek, vagy izgalmasak.
Én körülbelül ezeket tudom mondani. Nagyon szeretem a német nyelvet!.
József 23

Talán kiderült, hogy nem az angol ellen, hanem a német mellett voksoltak a hozzászólók. Igenis szükség van legalább két idegen nyelv ismeretére, a kedvező sorrend pedig az abc-vel szemben, német, majd angol. Ez a könnyebb út!
 
Lovassné Vass Enikő

 Kapcsolódó linkek:
HVG: Egy év alatt másfélszeresére nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma - 2015.06.19.
Szervusz Ausztria: Az osztrák egyetemek nyitva állnak a magyar hallgatók előtt (is) - 2015.03.03.
Lovassné Vass Enikő: A német nyelv tanítása a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban


 

 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek