Kanizsai Dorottya Gimnázium

A gimnázium C osztálya hosszú évek óta a hagyományos ’angolos’ osztály

Az ide járó diákok heti 5 órában tanulják az angol nyelvet, csoportbontásban. Az osztályba mindig sok a jelentkező, hisz motiválja a tinédzsereket, hogy eredetiben is nézhetik majd a kedvenc sorozatukat vagy megérthetik kedvenc slágereiket. Ide várjuk azon diákok jelentkezését, akik már tanultak angol nyelvet az általános iskolában, de bátran jelentkezhetnek azok is, akik eddig más nyelvet tanultak, mivel az egyik csoport mindig kezdő szintről indul.

Milyen is a C osztály? Általános tapasztalat,hogy a C osztályok nyugodt, érdeklődő, jól  motiválható, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó gyerekekből állnak, akik az angol mellett nyitottak a második nyelv befogadására is. Többnyire humán érdeklődésűek, de a 11. évfolyamtól kezdődő emelt szintű érettségire felkészítő fakultációs órák lehetővé teszik számukra, hogy akár az orvosi vagy a mérnöki pálya fele orientálódjanak az ide járó diákok. A C oszályos tanulóink második idegen nyelvként vagy németet vagy olaszt választanak és e nyelveket heti 3 órában tanulják.

Jelenlegi 11.C-s osztályfőnökként elmondhatom, hogy a nyelvtanulás fontosságának felismerését tükrözi diákjaink fakultációs tantárgyválasztása is. Az említett osztályból 19 tanuló a német, 4 tanuló az angolt (az osztály 2/3-a idegen nyelvet) választotta egyik fakultációs tantárgyaként. Tizenegyediktől tehát az osztály fele mindkét nyelvet heti öt órában tanulja, s néhányan az angol nyelvet heti 7 órában.

Az intenzív nyelvtanulás eredményeként diákjaink a 10. évfolyam végén, a 11. évfolyam elején sorra jelentkeznek állami nyelvvizsgára, hogy megszerezzék a B2 szintet igazoló nyelvvizsga bizonyítványt, mely a diplomaszerzés feltétele. A legszorgalmasabbak a C1 szintre is eljuthatnak.

A tanuláson kívül sportban,művészeti tevékenységek területén is gyakran megmutatják tehetségüket az angolos diákok,e tevékenységeket is felkarolják és ösztönzik a kollégák .Így annak sem kell csalódnia,akiről időközben kiderül,hogy mégsem az idegen nyelvek,hanem inkább a zene vagy képzőművészet az ő igazi területe.

A végcél azonban minden ide  járónak  a továbbtanulás valamelyik felsőoktatási intézmény, melynek kapujához a belépési kód: négy év következetes, kitartó munka.
 
Plózer Éva

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek