Kanizsai Dorottya Gimnázium

Újraélesztési és elsősegély-nyújtási ismeretek a Diáknapon

Iskolánk április 12.-én Diáknapot tartott, melyen a diákok és tanáraik különböző foglalkozásokon vehettek részt.
Ennek a napnak az egyik programja az újraélesztési és elsősegélynyújtási ismeretek bemutatása és gyakorlása volt.
Kovacsics Bernadett tanárnő szervezésének köszönhetően eljött a KDG-be az Országos Mentőszolgálat Vas megyei kirendeltségétől 3 mentőtiszt: Horváth Balázs és Németh Dániel segédmentőtisztek, valamint Családi Olivér mentőszakápoló.

Először az újraélesztési technikákat Horváth Balázs, majd az első-segélynyújtási módszereket Németh Dániel mutatták be. Az előadás folyamán megismerkedhettünk az alapszintű újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalók alkalmazásával. Így például a külső félautomata defibrillátor használatával és az eszmétlen beteg ellátásával.

Az elsősegélynyújtási előadás keretében megtudhattuk, hogyan kell légúti idegentestet eltávolítani, vérzéseket csillapítani és ellátni.

Sor került arra is, hogyan kell a végtagsérüléseket rögzíteni. Ismertetést hallhattunk a sérült beteg kimentésére használt Rautek-műfogásról, a stroke felismerésének jeleiről, az allergiás tünetek felismeréséről és ellátásáról, az anyagcserezavarokból származó alacsony vércukorszint tüneteiről, valamint a közúti balesetek legfontosabb teendőiről.

Az előadáson közel 101 diát mutattak be, amelyek még érdekesebbé tették a bemutatót. A prezentáció alatt kérdéseket is tehettünk fel, amelyre az előadók szívesen válaszoltak, így a részvétel interaktívabbá vált.Megtudhattuk, hogy a balesetek többsége otthon történik és az országutakon. Meglepő volt számunkra, hogy a keringési zavarok általában a 20, 30 illetve a 40 éves korosztályt érintik a legjobban.

Tájékoztatást kaptunk a PAD programról (Public Access Defibrillation), ami nyilvánosan elhelyezett defibrillátor pontokat jelöl, bizonyos helyeken kötelező. Ezek közé tartoznak a kaszinók, repterek, színházak és ahol sok ember megfordul.

Szombathelyen is található 16 ilyen központ, pl. az Arena Savariában, a műjégpályán, az uszodában, a Weöres Sándor Színházban és a vasútállomáson. Ha valaki nem tudja, hogy hol találhatóak ezek a pontok, akkor megkeresheti a www.szombathelypont.hu mobiltelefonos alkalmazás segítségével.

Az előadás nagyon érdekes és tartalmas volt, végig jó hangulatban zajlott. Sok fontos elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhettünk, amely a későbbiek során mindenki számára hasznos lehet.
 
 

2017.04.14. Parapatits Paloma 10.B

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek